Tema 1

Opsamling tema 1 – den kroniske patient møder sundhedsvæsenet

Patienten i vores case lider af en cancer, som er er kronisk og behandlingskrævende sygdom.
Ved en kronisk sygdom er tilstanden vedvarende og fører til dårligere livskvalitet og/eller tidlig død hvis der ikke behandles. Sygdommen har blivende følger og der er forandringer, som ikke kan bedres. Derudover er der behov for langvarig behandling og pleje og ligeledes er der behov for rehabilitering.
Mange af de kroniske sygdomme har relation til vores livsstil, der er større risiko for at udvikle eller forværre en sygdom, hvis man:
-       Ryger
-       Er overvægtig (BMI > 25 for voksne)
-       Motionerer mindre end 30 min. Om dagen
-       Drikker mere end sundhedsstyrrelsen anbefaler
-       Har kort uddannelse (<10år)

Folkesundhed defineres som befolkningens samlede sundhedstilstand. Her gælder det ikke kun fravær af sygdom eller svækkelse, det gælder en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velbefindende. Dog er sygdomsmønsteret blandt befolkningen i Danmark ændret, vi bliver ældre og dermed er der flere med livsstilssygdomme. Sygdomsmønstret i Danmark domineres nu af kroniske sygdomme, vores sundhedsvæsen er primært indrettet og organiseret omkring behandling af akut sygdom, derfor er sundhedsvæsenet uegnet til kroniske forløb.

Udover kroniske sygdomme, findes også betegnelsen folkesygdomme, disse skifter dog med tiden pga. ændringer i det sociale og økonomiske forhold.

Vores patient lider af en af de 8 folkesygdomme, som er:
-       Diabetes 2
-       Cancer
-       Arteriosklerose
-       Osteoporose
-       Muskel- og skeletlidelser
-       Overfølsomhedssygdomme
-       Psykiske lidelser
-       KOL

Til at klassificere sygdomme bruges ICD-10, som er et diagnosesystem, der inddrager alle sygdomsområder, dette system anvendes over hele kloden. I dette system tildeles patienten en kode alt efter hvilken sygdom de er diagnosticeret med, og dette giver patienten visse rettigheder, såsom tilskud til medicin, rehabilitering mm.
I vores case har patienten coloncancer, som indgår i kategorien ”andre tarmsygdomme” og har ICD-10 koden K63.


Der findes 3 begreber som anvendes til at beskrive Ssygdom, illness, sickness og disease.

Hvor illness betegnes som lidelse, der er den personlige oplevelse og forståelse af tab eller fejlfunktion. Illness er er relativt begreb, der indebærer personens indlejrede grundantagelser, fortolkninger og erfaringer.

Sickness forstået som en situationel og relationel sygdomsforståelse. Sygdom defineres i forhold til patientens samspil med de sociale omgiveler og afhænger af den syges relation til andre mennesker i disse omgiveler og af den specifikke social situation samspillet foregår i.

Til sidst er der disease som forstås som sygdom der er karakteriseret ved en biomedicinsk, objektiv og målbar abnormitet i forhold til det normale eller raske.


I vores case oplever patienten alle disse former for sygdom. Illness oplever hun i forbindelse med at hun efter sin operation har oplevet lidelse i form af tab og fejlfunktion, i det hun har fået anlagt en stomi. Sickness opstår fordi hun ikke føler at hun er rask og tilpas. Til sidst oplever hun begrebet disease idet at hun har en lægelig diagnose og dermed er blevet erklæret syg.


Når en patient har coloncancer, kan man blive tilbudt en behandlingspakke, hvor de primære fokusområder for sygplejen er information og dialogbaseret undervisning, effektiv smertebehandling, enæringstilskud og tidligmobilisering.
Grundtanken med det accelerede patientforløb er at ​man optimere alle delelementerne i behandlingen, så risikoen for postopreative komplikationer mindskes og minimere indlæggelsestiden efter operationen.


Patientforløbet går ud på ​at man sygeliggøre patienten mindst muligt. Dette gøres ved ar man sørger for sufficient smertedækning, optimere ernæringen, mindsker brugen af sonder og katetre samt at man får mobiliseret patienten hurtigst muligt. 











Ingen kommentarer:

Send en kommentar